Molyhos nyírek az Igrice mocsárnál

Molyhos nyírek az Igrice mocsárnál

 

 

A Nyíregyházi Erdészet erdészei a megszokottól eltérő munkával zárták az esztendőt. Nem a faültetés volt a különleges – hiszen erdőfelújításainkban ebben a szezonban kb. 360.000 csemetét ültetünk –, hanem a fafaj, ami most került végleges helyére. A ritka és védett molyhos nyír (Betulapubescens) 6 egyedét ültettük el a nyíregyházi Igrice mocsár közvetlen szomszédságában található erdőfelújításban.

A molyhos nyír alapvetően euroszibériai faj, hazánkban nyírlápokban szórványosan fordul elő. A Nyírség korábbi lefolyástalan részein, mint amilyen az Igrice mocsár, korábban gyakori fajnak számíthatott, de a lecsapolások következtében elvesztette élőhelyének jó részét. Magyarországon védett, eszmei értéke 50.000 forint.

A molyhos nyír a sokkal gyakoribb bibircses nyírnél lassabban nő, leveleinek válla lekerekítettebb, fiatal hajtásai „molyhosak”, vagyis apró szőrökkel borítottak. Kedveli a hűvösebb, nyirkosabb élőhelyeket, így sajnos nem csak a lápok eltűnése, hanem a klímaváltozás is veszélyezteti hazai előfordulását.

A most elültetett egyedek hírmondói lehetnek egy már-már letűnt kornak, jelenlétükkel tovább színesítik az elegyfákban amúgy is gazdag erdőfelújításunkat. Mivel a területen élő őzállomány előszeretettel találja meg és károsítja az ilyen különleges elegyfajokat, a fácskák egyedi védelmet kaptak.

Nyíregyháza, 2020. december 22.

2020. december 22.

Cím

NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt.
4400 Nyíregyháza, Kótaji út. 29.

Telefon

+36 42-598-450

Skip to content