Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola – Nyíregyháza

Bemutatkozás

Erdészeti Erdei Iskolánk 2009 februárjában nyitotta meg kapuit. Nyíregyháza város központjától 5 km-re, Sóstóhegyen, a Nyíregyházi Erdészet épületében működik. Oktatóközpontunk rendelkezik egy 36 főt befogadó oktatóteremmel, mely a mai igényeknek megfelelően felszerelt. Többek között diavetítő, diasorozatok, projektor, episzkóp, mikroszkópok, digitális mikroszkóp, távcsövek, szemléltető táblák, állatpreparátumok, és sok más szemléltető anyag segíti az oktatást. Az Erdészet parkjában lévő szabadtéri foglalkoztatóban lehetőség nyílik szakmai foglalkozások szabadban történő megtartására, íjászatra, kézműveskedésre. Az Erdészet telephelyén működő fagyártmányüzemben a gyerekek bepillantást nyerhetnek a faanyag feldolgozásának folyamatába.

Természetesen foglalkozásaink legnagyobb részét az erdőben tartjuk. Ehhez nyújt megfelelő helyet a Nyíregyházához tartozó Sóstói-erdő, ahol erdei tanterem (Napsugár Ház), tanösvények, tájékoztató táblák segítik az oktató munkát. Igény szerint az egyes helyszínek közötti utazást meg tudjuk oldani.

 

Kiket várunk a programjainkra?

óvodásokat, iskolásokat, középiskolásokat, főiskolásokat, családokat

 

Kik vezetik a foglalkozásokat?

erdőmérnök, biológus szakemberek, pedagógusok

Célunk az, hogy az erdőpedagógiai és a kísérő foglalkozások keretében megismertessük a gyerekeket az erdő élővilágával, az erdészek munkájával, a fenntartható erdőgazdálkodással és megszerettessük velük az ERDŐ-t. Reméljük, hogy mindenki, aki eljön hozzánk, sok-sok élménnyel gazdagodva tér haza!

 

Várunk mindenkit szeretettel!

 Az erdőpedagógia

A környezeti nevelés olyan speciális területe, ahol a nevelés helyszíne az erdő, a programjaiban erdészeti ismeretek (az erdei életközösségről és az erdőben folyó gazdálkodásról szóló ismeretek) bemutatása dominál. A foglalkozások erdész vezetésével vagy közreműködésével folynak.

Az erdőpedagógia a természet rendszerszerű működésének elvét az erdei életközösség példáján keresztül próbálja bemutatni. Egyben igyekszik tudatosítani, hogy az erdő nem csak tiszta természet, hanem kultúr- és gazdasági térség is egyben, ahol ennek következtében folyamatosan jelen van az ember. Az ember és a természet közötti harmonikus kapcsolat lehetőségét a fenntartható, természetkímélő erdőgazdálkodás hosszútávra tervező példáján keresztül mutatja be.

Az erdőpedagógia módszereiben épít az aktív, cselekvő együttműködésre, a saját tapasztalatszerzésen alapuló tanulásszervezésre és élménypedagógiai terepi módszereket alkalmaz, melynek része a felfedező kísérlet, bemutatás, megfigyelés, vita, beszélgetés, kiselőadás, kérdve kifejtés, valamint a projektmódszer.

Az erdei iskola:

Az erdei iskola az erdei környezet adottságaira építő, erdőpedagógiát alkalmazó oktatási, ismeretterjesztési intézmény, melyet erdőgazdálkodó működtet. Az erdei iskola infrastrukturális és szervezeti hátteret biztosít az erdőpedagógiai alapokon nyugvó oktató, nevelő tevékenységnek. Célja, hogy elősegítse az ifjúság és a felnőttek erdőbarát, környezettudatos magatartásának kialakulását, fejlődését. Feladata, hogy ráirányítsa a figyelmet a globális környezeti gondokra, és javaslatokat nyújtson lokális megoldásokra. is.

Az erdei iskolákban jellemzően erdőpedagógiai foglalkozások zajlanak, de a programokban helyt kaphatnak egyéb kulturális, sport és szabadidős foglalkozások A programok zömében az iskolai szorgalmi időszakban zajlanak, a tantervhez és tanrendhez kapcsolódóan. Az erdei iskolákat általában óvodások és diákok látogatják, de a felnőtt résztvevők fogadására is mód van.

Szakmai foglalkozások

1

Az erdész munkája, fenntartható erdőgazdálkodás

(oktatóközpont+ fagyártmányüzem: 3-4 óra)  (terepen:2 óra) (3-4 óra)
A fenntartható erdőgazdálkodás. Erdők Magyarországon. Az erdők hármas funkciója. Az erdész munkája. Az erdészeti tevékenységi körök, feladatok bemutatása. A fagyártmányüzem látogatása. A fa életútja. A faanyag feldolgozásának lehetőségei.

2

Az erdő élővilága

(terepen:(2 óra) (3-4 óra) Az erdő növény- és állatvilágának megismerése. Ökológiai összefüggések az erdőben. Élő és élettelen környezeti tényezők.

3

Tanösvény-túra

Terepen:(2 óra) (3-4 óra) Az „Erdész-szemmel”-tanösvényen tájékoztató táblák segítségével az erdőre jellemző növény- és állatfajok, ezek közötti kapcsolatok megismerése. Élő és élettelen környezeti tényezők az erdőben.

4

Vadgazdálkodás

(2 óra) (3-4 óra)
A vadgazdálkodás alapjai. Vadászható nagyvadak Magyarországon. Az erdőgazdálkodás és vadgazdálkodás kapcsolata. Vadászkutyák. Íjászat.

5

 Állatnyomok és -jelek

(elmélet: 2 óra) (terepen: 2 óra)(elmélet: 2 óra) (terepen: 2 óra)  Lábnyomok. Táplálkozásnyomok. Ürülékek. Köpetek. Csapások. Otthonok és búvóhelyek. Viselkedésjelek. Tollak. Agancsok és csontok. Tojáshéjak. Fészkek. Terepen az állatnyomok és jelek felkutatása, vizsgálata, beazonosítása. Lábnyomról gipszöntet készítése.

6

Az erdő és a klíma

(2 óra) (3-4 óra)
Környezetvédelmi terepgyakorlat, az időjárási elemek megjelenése erdővel borított és fátlan területen. Az erdő globális éghajlat alakító szerepe.

7

Vetítés

(2 óra) (3-4 óra)

8

Az erdő élővilága

9

A rét élővilága

10

A vizek élővilága

11

Madárismeret

(3-4 óra)
Magyarországon előforduló madarak és azok hangjának megismerése. A madarak csoportosítása. Az Oktatóközpont parkjában lévő odúk megfigyelése.

12

Madárgyűrűzés

(2 óra)
A madárgyűrűzés története Magyarországon és a világon. A madárgyűrűzés elméleti alapjai és jelentősége. A madárgyűrűzés gyakorlati bemutatása a gyerekek aktív részvételével.

13

Madárbarát kert

(2 óra) (tavasszal és ősszel)
A „Madárbarát kert” kialakítása. „Madárbarát” cserjék ültetése. Odúkészítés gyerekekkel, odútisztítás, – kihelyezés, – megfigyelés.

14

Csemeteültetés, makkvetés

(2 óra)
Csemeteültetés vagy makkvetés erdőfelújításban erdészek vezetésével. (csak tavasszal vagy ősszel)

15

Ősi magyar háziállatok

(2 óra) (3-4 óra)
Ősi magyar háziállatok megismerése. Kutyák. Lovak. Szarvasmarhák. Juhok. Baromfik.

16

Erdőismereti akadályverseny

(3-4 óra)
Az erdő élővilága, az erdészek munkája, erdő- és vadgazdálkodás témakörében játékos erdei akadályverseny gyakorlati és elméleti feladatokkal.

17

Környezet- és természetvédelem

(2 óra) (3-4 óra)
A környezet- és természetvédelem aktuális problémái. Természet- és környezetvédelmi egyezmények. Természetvédelmi területek, tájvédelmi körzetek, nemzeti parkok. Levegő-, víz-, talajvédelem. Energia. Reklámok, környezettudatos vásárlás. Hulladékgazdálkodás. Zöld jeles napok.

18

Éjszakai ragadozó madarak, bagolyköpetvizsgálat

(2 óra) (3-4 óra)
A baglyok testfelépítése, életmódja. Bagolyköpetvizsgálat. A csontok mikroszkópos vizsgálata, beazonosítása.

19

Tájékozódás a természetben

(terep 2 óra)
Mik segítségével tájékozódhatunk a természetben? Térképek. Turistajelzések. Csillagok. Nap. Hold. A természet „útjelzői”. A tájoló használata.

20

Az erdő és az ember

(elmélet 2 óra)
Az erdő és az ember kapcsolata. Vadgyümölcsök, bogyók. Gombák. Gyógynövények. Ezek felhasználása.

21

„Nemszeretem” állatok

(2 óra)
Kétéltűek, hüllők, pókok, denevérek.

22

Madárkarácsony

(2 óra) (télen)
Téli madáretetés. Mivel etetünk? Milyen madarakat etetünk? Madárkalács készítés. A madarak megajándékozása: az Erdészet parkjában lévő fenyőfa feldíszítése madáreleségekkel.

23

Az erdő és az emberEsti túra vadlessel

(elmélet 2 óra)
Az erdő és az ember kapcsolata. Vadgyümölcsök, bogyók. Gombák. Gyógynövények. Ezek felhasználása.(2 óra)
Az este hangjainak „fülelése” az erdőben. Az alkonyatkor ill. sötétben mozgó, vadászó állatok megfigyelése. Kis tisztáson „lesben állva” nagyvadak megfigyelése.

24

Kerékpártúra a Sóstói-erdőben

(3-4 óra)
A Sóstói-erdő kerékpárútjain több megállóval tarkítva könnyű kerékpártúra. A megállóknál az erdő élővilágának megismerése, az erdészek munkája, a fenntartható erdőgazdálkodás.

Egyéb foglalkozások

 • Kézműves foglalkozások (min. 15 főtől)
  • csuhézás (2 óra)
  • nemezelés (2 óra)
  • gyöngyfűzés (2 óra)
  • kavicsfestés, csigaházfestés (2 óra)
  • préselt levélből, sziromból kép ragasztása (2 óra)
  • gipsznyomat készítés (2 óra)
  • papírmerítés (2 óra)
  • gyertyamártás, öntés (2 óra)
  • üvegfestés (erdei állatok, növények) (2 óra)
  • népi hangszer készítés (nádsíp, fűzfasíp, „kukoricahegedű”) (2 óra)
 • Íjászat (2 óra) 
 • Méhészeti bemutató,mézkóstolás (2 óra)A méhészek munkája. A méhek életmódja. Mézkóstolás.

Egyéb foglalkozások

1 napos erdészeti program (8 óra)

 • túra az erdőben: az erdő élővilága, erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás, tájékozódás a természetben, erdei játékok
 • az erdei iskolában: erdőgazdálkodás, a fa felhasználása, vadgazdálkodás, íjászat
 • kenyérsütés, kézműves foglalkozások (igény szerint ebédelési lehetőség)

Buszos kirándulások

(1 nap) (min. 20 főtől)

Bereg-Szatmári-sík

Bátorligeti-ősláp, Tákos, Túristvándi, Nagyecsedi Füvészkert és Vadállatmenhely

Zempléni-hegység

Füzéri-vár, Kőkapu (erdei kisvonattal), Rostalló (tanösvény), Tokaj

  Foglalkozásaink tartalmán és időtartamán igény szerint változtatni tudunk, de egy foglalkozás minimális ideje 2 óra! Kérjük, hogy a programokra az időpont előtt minimum egy héttel jelentkezzenek!

   Áraink

   Szakmai foglalkozások:

   • 2 óra=200 Ft
   • 3-4 óra=300 Ft
   • 8 óra=1000

   Kézműves foglalkozások:

   • kavicsfestés, csigaházfestés: 100 Ft/fő
   • préselt levélből, sziromból kép ragasztása: 100 Ft/fő
   • csuhézás: 200 Ft/fő
   • gyöngyfűzés: 200 Ft/fő
   • gipsznyomat készítés: 200 Ft/fő
   • gyertyamártás,- öntés: 200 Ft/fő
   • népi hangszer készítés (nádsíp, fűzfasíp, „kukoricahegedű”): 200 Ft/fő
   • üvegfestés (erdei állatok, növények): 300 Ft/fő
   • nemezelés: 300 Ft/fő

   Íjászat

   100 Ft/fő

   Kenyérsütés, gyümölcsaszalás

   500 Ft/fő

   Méhészeti bemutató, mézkóstolás

   300 Ft/fő

   Buszos kirándulás: (1 napos) (min. 20 főtől)

   megtett kilométertől függően

   Áraink az ÁFA-t tartalmazzák.

   ERDEI ISKOLA PROGRAM

   Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola

   • Üzemeltető: NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészet
   • Jelentkezés:  Petrilláné Bartha Enikő 20-778-9585
   • 4481 Nyíregyháza, Igrice u. 3.
   • Tel./Fax: 42/478-001
   • E-mail: nyhaza@nyirerdo.hu
   • Honlap: www.nyirerdo.hu
   • Megközelítés: Nyíregyháza Vasútállomástól helyi járatú busszal
   • Közös helyiségek: oktatóterem, szabadtéri foglalkoztató

   Erdészeti Erdei Iskolánk a Nyírségben, Nyíregyháza belvárosától 5 km-re Sóstóhegyen található. Erdei iskola programunkban kiemelt helyet foglal el az erdő, a fenntartható erdőgazdálkodás, az erdészek munkája, természetesen kiegészítve sok más egyéb foglalkozással. A diákok az erdőpedagógiai foglakozásokon kívül megismerkedhetnek Sóstófürdő nevezetességeivel, a tanya állataival, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, kenyeret süthetnekAz erdei iskola program foglalkozásait nagyrészt az erdőben, illetve a szabadban tartjuk. A természeti környezet lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők megismerkedhessenek a mára már megritkult homoki tölgyesekkel és ártéri ligeterdőkkel. A módszerek tekintetében előtérbe kerülnek a gyakorlati tevékenységek, a közvetlen megfigyelés, tapasztalatszerzés és a projekt szemléletű kiscsoportos foglalkozások. A program igazodik az időjáráshoz, évszakhoz, a tanulók korához, illetve az iskolai tananyaghoz. Foglalkozásaink erdész, biológus szakemberek és pedagógusok vezetésével zajlanak. A szállást és az étkezést együttműködési megállapodás alapján a Sóstói Lovasklub (www.sostoilovasklub.hu) biztosítja Sóstógyógyfürdőn.

    

   5 napos erdészeti erdei iskola mintaprogram

   1.nap:

   de.:
   • A szállás elfoglalása
   • A tanya állatai
   • Lovaglás
   du.:
   • Az erdei viselkedés szabályai.
   • Mi kerüljön a hátizsákba?
   • Tájékozódás a természetben.
   • Népi hagyományok – Sóstói Múzeumfalu

    

   2.nap:

   de.:
   • A homoki tölgyesek élővilága
   • túra a Sóstói-erdőben
   du.:
   • Nyíregyházi Állatpark

    

   3.nap:

   de.:
   • Az erdő élővilága-vetítés
   • Az erdő élővilága – vetítés
   • Erdőgazdálkodás, Az erdészek munkája
   • A fa felhasználása
   • Vadgazdálkodás, Íjászat
   du.:
   • Kenyérsütés
   • Kézműves foglalkozás
   este:
   • Esti túra az erdőben vadlessel

    

   4.nap: Buszos kirándulás Tiszadobra

   de.:
   • Az ártéri erdők élővilága
   du.:
   • A folyószabályozás
   • Tiszadobi holtágak élővilága
   • Andrássy-kastély megtekintése
   este:
   • Tábortűz
   • Csillagképek
   • Táncház

    

   5.nap:

   de.:
   • Erdőismereti akadályverseny
   du.:
   • Zárás. Hazautazás.
   Igény szerint 4, 3, 2 napos erdészeti erdei iskola programot is tudunk szervezni!
   A részletes programról a fenti elérhetőségen érdeklődhetnek.

     

    A jelentkezés menete:

    • Telefonos érdeklődés, egyeztetés után a jelentkezési lap itt letölthető, melyet kitöltve e-mail-ben vagy faxon kell elküldeni hozzánk.
    • A szerződést aláírva és visszaküldve, illetve a foglaló (szállásdíj 10%-a + programok díjának 10 %-a) kifizetésével erősítik meg részvételi szándékukat. A foglalót a program előtt legalább két héttel kérjük befizetni a NYÍRERDŐ Zrt. folyószámlájára. Amennyiben a csoport mégsem jön el, a foglaló összegét nem áll módunkban visszafizetni.
    • A teljes költséget készpénzzel a helyszínen, vagy átutalással a program kezdetéig a NYÍRERDŐ Zrt. folyószámlájára lehet kiegyenlíteni számla ellenében.Több napos erdei iskola programra jelentkezés legalább 4 héttel a program előtt.
    Egyéb tudnivalók:
    • Az erdei iskola szolgáltatások az érkezés napján vacsorával kezdődnek, a hazautazás napján ebéddel végződnek.
    • Az étkezés során lehetőség van egyedi igények figyelembe vételére (pl. táplálékallergia, vegetáriánus táplálkozás)

    • Tisztálkodó és egészségügyi felszerelést hozni kell

     

    Szükséges felszerelés:

    • az időjárásnak megfelelő terepi öltözet, váltócipő/váltóruha, túracipő, tisztálkodó szerek, rendszeresen szedett gyógyszerek, TAJ-kártya, esőkabát, zseblámpa

    Ajánlott felszerelés:

    • toll, jegyzetfüzet, szúnyog- és kullancsriasztó, fényképezőgép, távcső

    Elérhetőségünk

    Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola

    Cím

    NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészet
    4481 Nyíregyháza, Igrice u. 3.

    Telefon/Fax

    +36 42/478-001 (Nyíregyházi Erdészet)
    +36 30-349-0839 (Petrilláné Bartha Enikő – erdei iskola vezető)

    Megközelíthetőség: 

    Erdei Iskola Nyíregyházáról:

    • 14-es busszal
    • vonattal a sóstóhegyi állomásig
    • közúton a Korányi úton vagy a Sóstói úton

    Sóstói-erdő Nyíregyházáról Sóstófürdő:

    • 8 – as busszal
    • kisvonattal
    • közúton a Sóstói úton 

    Erdei tornapálya környéke:

    • 5, 12, 13, 15, 19, 20-as buszokkal

    Cím

    NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt.
    4400 Nyíregyháza, Kótaji út. 29.

    Telefon

    +36 42-598-450

    Skip to content