Gúthi Erdészet

A NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete Debrecentől északkeletre, nyolc község határában, a Nyírség erdészeti táj déli részén 8 267 hektáron kezeli az állami erdőket. A terület szíve az 5 175 hektáros gúthi erdőtömb, mely az Alföld egyik legnagyobb kiterjedésű összefüggő, zárt gyöngyvirágos tölgyesét és a Nyírség legszebb és legnagyobb fatömegét adó akácállományait foglalja magában. A erdészet területén az országos jelentőségű védett terület (Hajdúsági Erdőspuszta tájvédelmi körzet, 390 ha) kiterjedése csekély , ám a kezelt erdők kétharmada része a NATURA 2000 természetvédelmi hálózatnak.
A területre jellemző talaj a homokos alapkőzeten kialakult kovárványos és rozsdabarna erdőtalaj, gyengén humuszos homok és kombinációi, valamint a mélyebb fekvésű buckaközi laposokban előforduló réti talajok alkotta változatos termőhely.
A jellemző fafajok: az őshonos kocsányos tölgy, amely az állomány egynegyedét alkotja, valamint az akác, a hazai és nemes nyárak, erdei és feketefenyő, vöröstölgy és fekete dió. Az erdészet fő tevékenysége a klasszikus erdőgazdálkodás, melynek során hasznosítják az erdő faanyagát, vadállományát, úgy hogy a jövő nemzedéke is élhessen ezzel a lehetőséggel.

A kitermelt faállományok helyén az erdőket a NATURA 2000 hálózat előírásai szerint megújítják, a vadgazdálkodási munkák során fenntartják az erdő és a vadállomány egyensúlyát úgy, hogy a világhírű gúthi dámállomány se veszítsen értékeiből.
Folyamatosan bővülő közjóléti fejlesztéseik – Nyíracsádi parkerdő, Pusztatemplom, Krajcárhegyi pihenőközpont – egyre nagyobb közönség részére teszik lehetővé a kulturált erdőlátogatást.

  Elérhetőségünk

  Pósán Ferenc

  erdészeti igazgató

  Cím

  4254  Nyíradony-Gúthpuszta

  Telefon

  +36 (52) 593 400

  Fax

  +36 (52) 593 401

  Cím

  NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt.
  4400 Nyíregyháza, Kótaji út. 29.

  Telefon

  +36 42-598-450

  Megszakítás