Fehérgyarmati Erdészet

A NYÍRERDŐ Zrt. Fehérgyarmati Erdészete a Szatmár–Beregi síkság erdészeti tájon, az Alföld legészakibb részén gazdálkodik. Az itt dolgozó erdészek – felismerve a természeti kincseink megőrzésének fontosságát – 33 községhatárban, 5433 hektáron már hosszú évtizedek óta folytatnak természetközeli erdőgazdálkodást. Nem csoda, hiszen szinte a teljes működési területük (94%) országos jelentőségű védett terület vagy a NATURA 2000 természetvédelmi hálózat része. A fokozottan védett területeik aránya meghaladja az 1000 hektárt és a Beregi síkon két erdőrezervátumnak (Dédai-erdő, Bockerek-erdő) is fenntartói.

A táj mai arculatát a Kárpátokból és az Erdély felől lefutó folyók, a Tisza, a Szamos, a Kraszna, a Túr, a Batár és az emberi kéz alakították ki. Talajviszonyaira az öntéstalajok, a lápos réti és barna erdőtalajok a jellemzőek. Éghajlatát az alföldi kontinentális és a Kárpátok montán klímája határozza meg. A terület legjellemzőbb őshonos fafaja a kocsányos tölgy, mely kísérő, illetve elegy fafajaival együtt az állományok zömét(90%) adja. A területre jellemző erdőtársulások: gyertyános – kocsányos tölgyesek, puhafás és keményfás ligeterdők, fűz-, éger- és nyírlápok. Növénytársulásaik számos ritka növény és állatfajnak nyújtanak menedéket. A folyók járta táj, a Kárpátok vulkanikus eredetű kisebb előhegyeivel (Kaszonyi-hegy, tarpai Nagyhegy), az erdőkkel tarkított kaszálók, legelők, mocsarak, lápok, rétek síkja az Alföld legszínesebb szőttese.

Éves szinten az erdészet közel 16 ezer köbméter fát termel ki. Jelentős tevékenységük a szaporítóanyag begyűjtése, hiszen a jó genetikai adottságokkal rendelkező évi több száz mázsa kocsányos tölgy makk, a kb. 200 ezer őshonos fafajú csemete hosszú távon szolgálja a minőségi erdőtelepítés és erdőfelújítás feltételeit.

Az erdészet tevékenységének szerves része a varázslatos környezetben elhelyezkedő 3284 hektáros lónyai vadászterület. (Bővebb információ a vadászati oldalakon.) Itt honos a kárpáti típusú gímszarvas és megtalálható a dám, az őz és a vaddisznó is. A vadászterület működését színvonalas vadászház szolgálja, amely a hazai és külföldi vadászvendégek mellett turisták, horgászok előtt is nyitva áll.

A Fehérgyarmati Erdészet területén található természeti értékeken túl a táj kultúrtörténeti emlékei minden idelátogató turista számára maradandó élményt nyújtanak.

A lónyai vadászterület

A Fehérgyarmati Erdészet kezelésében egy olyan nagy múltra vissza tekintő vadászterület található, amely a Tisza és a beregi hegyek által bezárt háromszögben, a természeti értékekben gazdag Lónyai-, Mátyusi- és a Tiszakerecsenyi erdőt, illetve annak közvetlen környezetét foglalja magába.

A vadászterület, hírnevét a kárpáti típusú gímszarvas-állomány megőrzésével, az ártéri remete kanok vadásztatásával, és az ország egyik legjobb szalonkázó lehetőségével vívta ki magának.

Jelenleg a gímszarvas, mint fő vadfaj mellett komoly értéket képvisel a területen megtalálható dám állománya is. Vaddisznó tekintetében a mindenkori érvényben lévő állategészségügyi jogszabályok és hatósági határozatok figyelembe vételével, főképp egyéni vadászat keretein belül fogadjuk vendégeinket.

Egy romantikus környezetben épült, minden igényt kielégítő, csendet kínáló vadászház szolgálja a vendégek kényelmét. További kikapcsolódást lehetőségét kínálják a Szatmár-beregi táj páratlan kultúrtörténeti és népművészeti értékei, bátran ajánljuk e vidéket az itt élő emberek vendégszeretetének megtapasztalására.

Elérhetőségünk

Kaulák Gergő

erdészeti igazgató

Cím

4900  Fehérgyarmat, Kisgyarmat u. 19.

Telefon

+36 (44) 363 306

Fax

+36 (44) 362 566

Cím

NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt.
4400 Nyíregyháza, Kótaji út. 29.

Telefon

+36 42-598-450

Felhívás Skip to content