Fehérgyarmati Erdészet

A Fehérgyarmati Erdészet a Szatmár–Beregi Síkságon, az Alföld legészakibb részén fekszik. A táj mai arculatát a Kárpátokból lezúduló folyók, a Tisza, a Szamos, a Kraszna és az emberi kéz alakította ki. Talajviszonyaira az öntéstalajok, a lápos réti és barna erdőtalajok a jellemzőek. Éghajlatát az alföldi kontinentális és a Kárpátok montán klímája határozza meg. A terület legjellemzőbb őshonos fafaja a kocsányos tölgy, mely kísérő-, illetve elegyfafajaival több mint 90%-ot tesz ki.

A területre jellemzőek a gyertyános – kocsányos tölgyesek, a puhafás és keményfás ligeterdők, valamint a fűz mellett az éger-és nyírlápok. A növénytársulások számos ritka növény- és állatfajnak nyújtanak menedéket. Az itt dolgozó erdészek – felismerve a természeti kincseink megőrzésének fontosságát – 5 553 hektáron folytatnak hosszú évtizedek óta természetközeli erdőgazdálkodást. A működési terület jelentős része valamilyen fokú természetvédelmi oltalom alatt áll, további szakmai kihívásokat jelent a 287 hektár erdőrezervátum készletgazdálkodói kezelése. Jelentős tevékenység a szaporítóanyag begyűjtése, hiszen a jó genetikai adottságokkal rendelkező évi több száz mázsa kocsányos tölgy makk, a mintegy 200 ezer őshonos fafajú csemete hosszú távra biztosítja a minőségi erdőtelepítés és erdőfelújítás feltételeit.

Az erdészet szerves része a varázslatos környezetben elhelyezkedő 3284 hektáros lónyai vadászterület. Itt honos a kárpáti típusú gímszarvas és megtalálható a dámvad, az őz és a vaddisznó is. A vadászterületen színvonalas vadászház is van, amely a hazai és külföldi vadászvendégek mellett turistákat, horgászokat is fogad. A Fehérgyarmati Erdészet területén található természeti értékek mellett a táj kultúrtörténeti emlékei minden idelátogató turista számára maradandó élményt nyújtanak.

A lónyai vadászterület

A Fehérgyarmati Erdészet kezelésében egy olyan nagy múltra vissza tekintő vadászterület található, amely a Tisza és a beregi hegyek által bezárt háromszögben, a természeti értékekben gazdag Lónyai-, Mátyusi- és a Tiszakerecsenyi erdőt, illetve annak közvetlen környezetét foglalja magába.

A vadászterület, hírnevét a kárpáti típusú gímszarvas-állomány megőrzésével, az ártéri remete kanok vadásztatásával, és az ország egyik legjobb szalonkázó lehetőségével vívta ki magának.

Jelenleg a gímszarvas, mint fő vadfaj mellett komoly értéket képvisel a területen megtalálható dám állománya is. Vaddisznó tekintetében a mindenkori érvényben lévő állategészségügyi jogszabályok és hatósági határozatok figyelembe vételével, főképp egyéni vadászat keretein belül fogadjuk vendégeinket.

Egy romantikus környezetben épült, minden igényt kielégítő, csendet kínáló vadászház szolgálja a vendégek kényelmét. További kikapcsolódást lehetőségét kínálják a Szatmár-beregi táj páratlan kultúrtörténeti és népművészeti értékei, bátran ajánljuk e vidéket az itt élő emberek vendégszeretetének megtapasztalására.

Elérhetőségünk

Kaulák Gergő

erdészeti igazgató

Cím

4900  Fehérgyarmat, Kisgyarmat u. 19.

Telefon

+36 (44) 363 306

Fax

+36 (44) 362 566

Cím

NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt.
4400 Nyíregyháza, Kótaji út. 29.

Telefon

+36 42-598-450

Skip to content