Halápi Erdészet

A NYÍRERDŐ Zrt. Halápi Erdészete mintegy 7100 hektár állami tulajdonú erdőterületet kezel 9 település községhatárában, Debrecentől kelet-délkeleti irányban. Az erdők mintegy harmada országos jelentőségű védett területen és NATURA 2000 hálózatban található.

A viszonylag egy tömbben lévő erdőterület a Nagyalföldi homokvidék és a Nyírségi, (Dél-Nyírségi) erdészeti tájon belül két jól elkülönülő részre tagolódik.
Az egyik a bagaméri körzet, melynek talaja humuszos homok, illetve (kialakuló) kovárvány hatású erdőtalaj. A másik rész, a Debreceni Erdőspuszta erdősztyepp klímájú, gyengén humuszos homokja, illetve réti hatású homoktalaja. A talaj felszíne kisebb részében sík, túlnyomó többségében enyhén hullámos, középmély, illetve középmagas fekvésű, helyenként széles laposokkal, illetve kiemelkedő hátságokkal.

Az uralkodó fafaj az akác, amely nagyjából a faállomány felét alkotja, ezen kívül kocsányos tölgy, nemesnyár, erdei- és feketefenyő, valamint egyéb kemény és lágy lombos fafajok jellemzőek.

Az erdőből kikerülő primér választékokban szerepel vékony rönk, papír és rostfa, valamint vastag és vékony tűzifa.

Egyéb választékaikkal rugalmasan követik a piaci igényeket. Fagyártmányokból jelentős az export. A nagyarányú vékony akác állományok teszik lehetővé, hogy az erdészet meghatározó szerepet töltsön be a térség lakosságának tűzifa ellátásában.

A Halápi Turistaház Debrecen-Haláp településétől 2 kilométerre, az Erdészet szomszédságában található. A Turistaház főként bakancsos turisták számára szolgál szálláshelyként. Az épületben 4 kétágyas szoba saját fürdőszobával és mellékhelyiséggel, egy közösségi tér valamint egy melegítőkonyha szolgálja a vendégek kényelmét.

A halápi turistaház

Elérhetőségünk

Asztalos István

erdészeti igazgató

Cím

4078  Haláp

Telefon

+36 (52) 591 048

Fax

+36 (52) 459 194

Cím

NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt.
4400 Nyíregyháza, Kótaji út. 29.

Telefon

+36 42-598-450

Skip to content