Nyíregyházi Erdészet

A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete a Nyírség, Közép-Tiszai ártér, Rétköz, Hortobágy és Bodrogköz erdészeti tájakon 5365 hektár állami erdőterületen gazdálkodik. Működési területe Nyíregyháza 50 kilométeres sugarú körzetében található és 29 községhatárt érint. A terület közel negyede országos jelentőségű védett terület vagy a NATURA 2000 természetvédelmi hálózat része. Például az erdészet kezelésébe tartoznak a nyíregyházi Sóstói-erdő, a Tiszadobi-ártér védett erdeinek nagy része, és a Tiszatelek-tiszaberceli ártér kedvelt horgászhelye, a gávavencsellői Marót-zug holtágat körülvevő erdők is. Területi elhelyezkedésük és a termőhelyi adottságaik sokfélesége miatt változatos erdőgazdálkodási módszereket alkalmaznak.

Az erdészet úgy használja erőforrásait, hogy meg tudjon felelni a szakmai követelmények teljesítése során a társadalmi és természetvédelmi elvárásoknak is. Kiemelkedő feladatuk a természetvédelmi értékeket is hordozó kemény és puhafás ligeterdők, valamint a homoki tölgyesek fenntartása és kezelése. Ehhez forrásaikat a nyírségi homokon folytatott akácgazdálkodás és a Tisza menti intenzív nyárfatermesztés eredményességével teremtik meg.

 

A Nyíregyházi Erdészet határozott szándéka a Sóstói Parkerdő megőrzése, fenntartása.

A Parkerdő több helyi közösségi elvárásnak a színtere, ezért az Erdészet igyekszik a lehető legszélesebb körnek (helyi önkormányzat, lakosság, civil szervezetek, természetvédelmi kezelő) megfelelve szervezni munkáját. Az elmúlt évek fejlesztései, erdei létesítményei magas színvonalon szolgálják az erdőjáró, pihenni, sportolni vágyó lakosság igényeit.

Az Erdészet székházában és annak udvarán működik a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola, mely a nyíregyházi és környékbeli gyerekek környezettudatos szemléletformálásának a színhelye.

Ennek érdekében több lehetőséggel áll rendelkezésre az érdeklődők számára az Erdei Iskola. Szabadtéri és benti foglalkozások, ismeretterjesztő szakvezetéses erdei túrák, és az egyedülálló madárgyűrűzések mind azt szolgálják, hogy a felnövekvő generációk ízelítőt kapjanak az erdész szakma mibenlétéről, és a természetközeli gondolkodás fontosságáról.

Kiemelt szempont az erdészetnél a lakosság tűzifa ellátása és a külföldi fapiacok kiszolgálása. Az Erdészet telephelyén működő fagyártmány-üzemben készülnek az export piacokon keresett és megbecsült akáctermékek.

Elérhetőségünk

Tölgyfa Gábor

erdészeti igazgató

Cím

4481  Nyíregyháza  Sóstóhegy, Igrice u. 3.

Telefon

+36 (42) 478 001

Fax

+36 (42) 478 001

Cím

NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt.
4400 Nyíregyháza, Kótaji út. 29.

Telefon

+36 42-598-450

Skip to content