Debreceni Erdészet

A NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészete a Nyírség, a Hajdúság és a Berettyó-Körös-vidék erdészeti tájakon 9682 hektár területen gazdálkodik, amelyből 9015 hektár az erdő. A kezelt erdőkből Debrecen város közigazgatási területén 7742 hektár található, míg a többi terület huszonkilenc település határában elszórtan helyezkedik el. Az erdők több mint harmada helyi- vagy országos jelentőségű védett terület, illetve része a NATURA 2000 természetvédelmi hálózatnak. Például az erdészet kezelésébe tartoznak a Monostori-erdő, a debreceni Nagyerdő, a Hajdúsági Erdőspuszták és a Bihari-sík tájvédelmi körzet védett erdeinek nagy része.

Az erdészet területi elhelyezkedése és a termőhelyi adottságainak sokfélesége miatt változatos erdőgazdálkodási módszereket alkalmaz.

Az erdők faállományának negyedét a tölgy teszi ki, jellemző fafaj az akác, az erdeifenyő és a nemes nyár. Az erdészet évente 140 hektáron végez erdőfelújítást. A természetvédelmi területeken ezt a munkát kíméletes felújítási módszerekkel és elsősorban tölgymakk vetésével hajtják végre.

A kitermelt fatömegben meghatározó az akác és az erdeifenyő, de jelentős a tölgy és a nyár mennyisége is.

A választékok között fűrészrönk, oszlopféleségek, nyár és fenyő forgácsfa, OSB alapanyag, valamint tölgy, akác és egyéb kemény tűzifa egyaránt található. A fagyártmány-termelés során különböző mértékben megmunkált hengeres, szijácsmart és csiszolt, valamint fűrészelt szőlészeti oszlop előállításával és értékesítésével is foglalkozik az erdészet.

 

Országos jelentőségű természetvédelmi terület a Debreceni Nagyerdő,

amelynek déli részét már a 18. század óta parkerdőként kezelik. 1939-ben a Nagyerdő észak-keleti sarkának egy 31 hektáros tölgyesét védetté nyilvánították, a magyar Természetvédelmi Törzskönyvben ez a terület szerepel az egyes sorszámon. Azóta fonódott össze a három szó: Debrecen, Nagyerdő és Természetvédelem. A Nagyerdő több mint ezer hektáros, teljes területe 1992-ben vált védetté.

A Debreceni Erdészet két erdei iskolát (a Negyerdei Erdészeti és a Hármashegyi) tart fent. Az erdei iskolák működésének legfontosabb célja a Debrecenben és vonzáskörzetében élő óvodás- és iskoláskorú gyermekek környezettudatos nevelése. Ennek érdekében az erdő- és a környezeti nevelés pedagógiai módszereit alkalmazzák.

Így a diákok megismerhetik az erdőt és annak élővilágát, betekintést nyerhetnek az erdészek mindennapi munkájába, az erdőgazdálkodásba valamint az erdészeti hagyományokba. Az óvodás és iskolás gyerekek mellett felnőtt csoportokat valamint családokat is szívesen fogadnak. Ehhez nyújtanak segítséget a Nagyerdőben kialakított Gyöngyvirág, Odvas keltike és Borostyán, valamint a Hármashegyi tanösvények is.

A Zsuzsi vonattal is megközelíthető Hármashegyi Pihenőcentrum közkedvelt kiránduló és túrázó hely. A színpaddal kiegészített körszín mellett játszótér és erdei szalonnasütő helyek várják a csoportokat és a túrázni, kikapcsolódni vágyókat. Az új Hármashegyi kilátóról csodálhatják a tájat, tanulmányozhatják a Hármashegyi-tó élővilágát.

A megújult Erdőspusztai Bemutatóház és Arborétum területére látogatók pedig megismerhetik egyebek mellett az Erdőspuszták flóráját és faunáját, végigsétálhatnak az Év fái tanösvényen, betekintést nyerhetnek a vákáncsos életmódba, továbbá kilátóról gyönyörködhetnek a táj szépségében.

Elérhetőségünk

Juhász Lajos

erdészeti igazgató

Cím

4032  Debrecen, Kartács utca 25.

Telefon

+36 (52) 500 430

Fax

+36 (52) 500 434

Cím

NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt.
4400 Nyíregyháza, Kótaji út. 29.

Telefon

+36 42-598-450

Megszakítás