Nyírlugosi Erdészet

A NYÍRERDŐ Zrt. Nyírlugosi Erdészete hét község határában, a Nyírség szívében, mintegy 5564 hektáron folytat hagyományos erdőgazdálkodási tevékenységet. Az erdészet területén országos jelentőségű védett terület ugyan nem található, azonban a NATURA 2000 természetvédelmi hálózatnak közel 940 hektár erdő a része.

Az erdészet a NYÍRERDŐ Zrt. egyik legváltozatosabb termőhelyi viszonyokon gazdálkodó egysége. A buckavonulatok között megbúvó „nyírvízlaposok” harmonikus egymáshoz való kapcsolódása teremti meg a táj sokszínűségét. A futóhomok éppúgy jellemzi, mint a savanyú humuszos homok, valamint a kovárványos barna erdőtalaj. A térség erdősültsége háromszorosa az Alföld átlagának.

Változatos természetföldrajzi adottságok révén az őshonos erdőtársulások (homoki tölgyesek, tölgy-kőris-szil ligeterdők) és kultúrerdők (akácosok, nyárasok, fenyvesek) mozaikos elhelyezkedése körültekintő erdőgazdálkodást igényel. Uralkodó fafaj az akác, ezt követi a nyár és a fenyő, valamint a kocsányos tölgy.

Az erdőkből kikerülő főbb választékok közé tartoznak az akác oszlopféleségek, a nemes nyár értékes iparifa választékai (fűrészipari rönk, épületfa, kivágás), valamint kiemelten fontos az akác és egyéb keménylombos vastag tűzifa.
A térség a turisták számára is tartogat érdekes programokat: a térség erdei mellet a Bátorligeti ősláp, legelő és annak kiállítása, vagy a településen található tájház megtekintése a természetbarát kirándulás egyik élményekben gazdag állomása lehet.

Elérhetőségünk

Kaprinyák Tibor

erdészeti igazgató

Cím

4371  Nyírlugos, Bélteki u. 19.

Telefon

+36 (42) 388 500

Fax

+36 (44) 388 505

Cím

NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt.
4400 Nyíregyháza, Kótaji út. 29.

Telefon

+36 42-598-450

Skip to content