Hármashegyi Erdei Iskola – Debrecen-Hármashegy

Bemutatkozás

A NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészete 2014. szeptembere óta üzemelteti a Hármashegyi Erdei Iskolát. Az erdei iskola legfontosabb célja a Debrecenben és vonzáskörzetében élő óvodás- és iskoláskorú gyermekek környezettudatos nevelése, az erdőpedagógia és a környezeti nevelés pedagógiai módszereit alkalmazva. A szálláshelyként is szolgáló erdei iskolában a gyermekek 3-5 napot töltenek el, melynek során számos szakmai foglalkozáson, tanösvénytúrákon vehetnek részt. Betekintést nyerhetnek a Nagycserei erdők zömében védett növény- és állatvilágába, az új Hármashegyi kilátóról csodálhatják a tájat, tanulmányozhatják a Hármashegyi-tó élővilágát, megismerkedhetnek az erdészek munkájával és az erdőgazdálkodással valamint számos kézműves foglalkozást is kipróbálhatnak.

A Hármashegyi Pihenőcentrum közkedvelt kiránduló és túrázó hely. A színpaddal kiegészített körszín mellett játszótér és erdei szalonnasütő helyek várják a csoportokat és a túrázni, kikapcsolódni vágyókat.

Szakmai foglalkozások

1

A Nagycserei erdő élővilága

A Nagycserei erdő növény és állatvilágának megismerése, az élő és élettelen környezeti tényezők tükrében.

2

Az erdő és az ember

Az erdő és az ember kapcsolata. Mit ad az erdő a faanyagon kívül? Termések, gombák, gyógynövények keresése, gyűjtése.

3

Az erdész munkája, fenntartható erdőgazdálkodás

A fenntartható erdőgazdálkodás. Erdők Magyarországon. Az erdők hármas funkciója. Az erdész munkája. Az erdészeti tevékenységi körök, feladatok bemutatása. A fa életútja. A faanyag feldolgozásának lehetőségei.

4

Tanösvény- túra

A Hármashegyi Kis Tanösvény bejárása és a tájékoztató táblákhoz kapcsolódó feladatok megoldása.

5

A víz és vízpart élővilága

A Hármashegyi-tó élővilágának megismerése, vízminta gyűjtése, a minta mikroszkópos vizsgálata, a talált parányok azonosítása.

6

Tájékozódás a természetben

Hogyan tájékozódhatunk a természetben? Térképek. Turistajelzések. Csillagok. Nap. Hold. A természet „útjelzői”. A tájoló használata.

7

„Nyom”-ozás

Milyen nyomokat hagynak maguk után az állatok az erdőben? Toll, tojás, fészek, agancs, csont, köpet, ürülék, lábnyom, táplálkozási nyomok beazonosítása.

8

Szárnyas barátaink

Magyarországon élő főbb madártani csoportok megismerése. A madarak osztályának jellemzése, hangfelismerés, védett és fokozottan védett madárfajaink, madáretetés jelentősége, bagolyköpet vizsgálata mikroszkóppal.

9

A fa, mint nyersanyag

A fa részei, sokrétű felhasználhatóságának bemutatása, a fa életútjának megismerése, hazai fafajok feltérképezése, a fák korának meghatározása.

10

Környezet- és természetvédelem

A környezet- és természetvédelem aktuális problémái. Természet- és környezetvédelmi egyezmények. Természetvédelmi területek, tájvédelmi körzetek, nemzeti parkok. Levegő-, víz-, talajvédelem. Energia. Reklámok, környezettudatos vásárlás. Hulladékgazdálkodás. Zöld jeles napok.

11

Vadgazdálkodás

A vadgazdálkodás alapjai. Vadászható nagyvadak Magyarországon. Az erdőgazdálkodás és vadgazdálkodás kapcsolata. Vadászkutyák megismerése és jellemzése.

12

Esti túra vadlessel

Az este hangjainak „fülelése” az erdőben. Az alkonyatkor illetve sötétben mozgó, vadászó állatok megfigyelése. Kis tisztáson „lesben állva” nagyvadak megfigyelése.

Áraink

Szállás:

Debreceni iskolák számára: 2.000 Ft/fő/éj
Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei iskolák számára: 2.500 Ft/fő/éj
Magyarország iskolái számára: 3.000 Ft/fő/éj

A szakmai és kézműves foglalkozások ára egységesen 300 Ft/fő

Külsős programok:

Lovas szekerezéssel egybekötött tanyalátogatás
Koppány Kalandpark

Megközelíthetőség:

Gépkocsival vagy kerékpárral a Debrecenből Vámospércs felé vezető úton a halápi csárdánál balra fordulva, 4 kilométer hosszú erdei földúton a „piros bicikli” turistajelzés mentén. A Zsuzsi Erdei Vasúttal (Debrecen Faraktár utca – Hármashegy útvonalon), a végállomástól 3 perc sétával érhető el az Erdei Iskola.

Elérhetőségünk

Hármashegyi Erdei Iskola

Cím

4078 Debrecen-Haláp Hármashegy tanya 1809/3
NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet, 4032 Kartács utca 25.

Telefon

+36 (52) 500-430 (Debreceni Erdészet)
+36 (30) 415-1886 (Barna Ágnes)

Fax

+36 (52) 500-434

Cím

NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt.
4400 Nyíregyháza, Kótaji út. 29.

Telefon

+36 42-598-450

Megszakítás