Engedély nélkül tilos agancsot gyűjteni!

Országos Magyar

Vadászati Védegylet

Közlemény

Engedély nélkül tilos agancsot gyűjteni!

Már elkezdődött és a következő hetekben tart a gímbikák agancshullatási időszaka. Ilyenkor sokan indulnak az erdőre, hogy megtalálják a leesett koronákat. Fontos tudni azonban, hogy amennyiben a gyűjtőnek nincs írásbeli engedélye a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezettől, a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerinti lopást követ el, ha hazaviszi az agancsot, aki pedig felvásárolja, orgazdává válik. Emellett a vad zavarásáért vadvédelmi bírság is kiszabható az illegális agancsgyűjtőre, mi több megvalósulhat a szintén Btk. szerinti – börtönnel is sújtható – állatkínzás is.

A meggondolatlan, az állományt zavaró agancsgyűjtés miatt a szarvasbikák komolyan megsérülhetnek menekülés közben. Emellett a zavarás közúti balesethez vezethet, mivel a télen nagy – akár több száz egyedből álló – csapatokba verődő szarvasok közúton átvágva is menekülhetnek.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet – a vadgazdálkodó szervezetek érdekképviseleteként – határozottan kéri a természetjárókat és az agancsgyűjtés iránt érdeklődőket: feltétlenül vegyék figyelembe a leírtakat és a vonatkozó jogszabályi hátteret a magyar szarvasállomány, a vadgazdálkodás és saját maguk érdekében!

Részletek és jogszabályi háttér a Védegylet honlapján:

https://vadaszativedegylet.hu/hirek/engedely-nelkul-tilos-agancsot-gyujteni

 

Fotó: Németh Bálint / Hazai Vadfotós Egylet

2021. február 12.

Cím

NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt.
4400 Nyíregyháza, Kótaji út. 29.

Telefon

+36 42-598-450

Megszakítás