Emlékerdő Gúthon

Emlékerdő Gúthon a Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében

Emlékerdőt ültetett Nyíradony-Gúthon a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. a2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében. AGúthi Erdészetnél kialakított emlékerdőt 2020. október 21-én adták át.
Az ünnepségen beszédet mondott Gulyás Andrea, az Egy a Természettel NonprofitKft. kiemelt ügyekért felelős igazgatója és dr. Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Zrt.vezérigazgatója. Ebből az alkalomból felavattak egy emlékoszlopot és elültettekkét nyírfát, ez a fafaj szerepel az erdőgazdaság címerében is. A nyírfákültetésében dr. Orosz Ágnes, a kft. gazdasági igazgatója és Juhász Lajos, azerdőgazdaság műszaki vezérigazgató-helyettese is részt vett. A 2018 őszéntelepített, egy hektáros emlékerdőt egy korábban vadföldként használt területenültette az erdészet. A fő fafaja az őshonos kocsányos tölgy, de fehér nyár,tatár juhar és kislevelű hárs is megtalálható benne.
Az emlékerdő Magyarország egyik emblematikus vadászterületén hívja fel az utókorfigyelmét az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításra. Akülönleges rendeltetésű gúthi vadászterület 1957 óta van az erdőgazdaságkezelésében. Világszerte a dámszarvasról vált ismertté: 1991-ben, majd 2002-benvilágrekord bikát hoztak itt terítékre, jelenleg a világranglista első háromhelyét birtokolják a gúthi trófeák. Ez az egyetlen vadászterület a világon,amely már kétszer érdemelte ki a C. I. C. (International Council for Game andWildlife Conservation), a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács Edmond Blancdíját. Ez köszönhető a két világrekordnak is, de legfőképpen az itt folyószakmai munkát, a vadgazdálkodás, a környezetvédelem és a természetvédelemösszehangolását tisztelték meg az elismeréssel.

2020. október 21.

Cím

NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt.
4400 Nyíregyháza, Kótaji út. 29.

Telefon

+36 42-598-450

Skip to content